Loma pyöräillen

Loma kahden pyörän päällä polkien voi tuntua äkkiseltään haastavalta vaihtoehdolta. Se on kuitenkin mahtava tapa tutustua uusiin paikkoihin, sillä pyörän selässä ympäristöön pääsee uppoutumaan aivan eri lailla kuin auton ratin takaa. Usein pyöräreitit johtavat myös paikkoihin, joihin muuten et osaisi eksyä. Valitsemalla omaan tasoon sopivan kohteen, pyöräloma voi olla elämäsi paras loma.

Pyöräillen kotimaan lomalle

Suomessa liikenne on hyvin järjestäytynyttä sekä tiet hyväkuntoisia, ja pyöräilijän tilaa kunnioitetaan – pyöräily on siis oiva tapa lähteä tutustumaan kotimaan kohteisiin. Hyvällä suunnittelulla ja oikeanlaisella varustuksella pyöräretkestä saadaan parhaiten ilo irti ja päästään nauttimaan sen tuomasta vapaudesta. Esimerkiksi suuri pyöräilyyn ja sen varusteluun keskittynyt Cykelkraft antaa hyviä vinkkejä, miten pyörä kannattaa varustaa.Ympäri kotimaatamme löytyy satoja kilometrejä eri tasoisia pyöräreittejä, joista kukin voi valita omaan tasoonsa sopivimman. Hyvä kohde pyörälomalle Suomessa on Turun saariston Rengastie, joka hurmaa merellisellä kauneudellaan ja sopii myös aloitteleville pyöräilijöille. Kovakuntoisimmat ja seikkailuhenkisimmät voivat suunnata Lappiin, jonka tunturi- ja erämaa-alueilta löytyy mahtavia maisemia ja koskematonta luontoa, jota lähteä tutkimaan pyörän selässä.

Pyörällä Pohjoismaissa

Jos kotimaa tuntuu olevan jo kaluttu läpi, voidaan pyörälomalle lähteä myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Reissaajan ei tarvitse välttämättä lähteä kauaskaan, vaan jo lähimaistamme löytyy upeita maisemia seikkailuun. Esimerkiksi Ruotsin Kattegattsleden tarjoaa pidemmällekin lomalle upeat maisemat. Se puikkelehtii rannikkoa myötäillen noin 370 kilometrin verran Helsinborgin ja Göteborgin välillä. Kauniiden maisemien ihailuun kannattaa varata kunnolla aikaa.Norjan länsirannikolla taas mutkittelee komea The Atlantic Road, joka yhdistää Kristansundin ja Budin kaupungit. Se käsittää yhteensä 80 Atlantin rantaa hyväilevää kilometriä, ja se on äänestetty useaan otteeseen Norjan parhaaksi pyöräreitiksi. Reitin varrelle jää muun muassa kahdeksan kilometrin mittainen Atlantin väylä, joka koostuu kahdeksasta sillasta, joiden alla pauhaavat mahtavat Atlantin aallot.

Pyörällä Eurooppaan

Oletko koskaan harkinnut Eurooppaan tutustumista pyörän selässä? Se voi olla todella ikimuistoinen kokemus. Varsinkin Eurooppaa halkovien suurien jokien alueilla kulkee tuhansia kilometrejä pyöräteitä, joita pitkin pääsee helposti etenemään valtiosta toiseen. Esimerkiksi rauhallista Tonavaa pitkin polkien päästään nauttimaan kauneimmasta Keski-Euroopasta vehreine kukkuloineen, perinteitä pursuavine kylineen ja ihastuttavine maisemineen aina Saksasta Slovakiaan saakka.

Cindy Leannon IV