Lähde retkelle!

Retkeily on hauska harrastus, jota voi harjoittaa ympäri vuoden. Eri vuodenaikoina tunnelma on hieman erilainen ja leirin haasteet vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Kesäisin elo teltassa on kuin koiranpäivillä, mutta se voi toisaalta käydä tylsäksi, varsinkin jos lähellä ei ole lampea tai järveä uimiseen ja kalastamiseen.camping_559509697Talven pakkasella leireilyssä on oma jännityksensä ja erämieheyden tunne on käsin kosketeltava. On tärkeää hankkia parhaat mahdolliset varusteet, jotka vastaavat kylmienkin lämpötilojen vaatimuksia. Telttaa voi olla yllättävän vaikea pitää lämpimänä, jolloin pakkasen kestävä makuupussi on suuri pelastus. Ruska tekee syysretkeilyn erityiseksi varsinkin Lapissa, jossa ruskan värit ovat erityisen hienot, mutta pidä mielessä, että ruska kestää pohjoisessa vain hetken. Kevään ensimmäisinä aurinkoisina päivinä on myös hyvä aika lähteä retkeilemän, kun ilmassa on vuodenaikojen muutoksen tuoksu. Ja kun leiri on pystytetty, tulee tietysti myös joutoaikaa, jolloin hyvät ehdotukset ovat tarpeen. Leireily on ennen kaikkea tauko oikeasta maailmasta. Leiri on mahdollisuus kokea ja kokeilla jotain uutta, ja rikkoa omia rajoja. Tässä muutama vinkki leirin-illan hämärään.

  • Ruuanlaitto leirinuotiolla

Leirin pystyttäminen on rankkaa hommaa ja pitkän päivän jälkeen jokaisen retkeilijän vatsa kurnii varmasti. On hyvä idea nimetä osaava henkilö keittiövastaavaksi huolehtimaan ruuanlaitosta sillä aikaa, kun muut pystyttävät leiriä. Näin muiden ei tarvitse odottaa ruoan valmistumista leirin pystytyksen ollessa valmis.

  • Kitara ja yhteislaulu

Ruuan jälkeen retkeilijöiden energiat alkavat taas palata ja ruokaa sulatellessa on oiva hetki tehdä jotain yhdessä, kun kaikki ovat samassa paikassa leirinuotion äärellä. Kannattaa napata mukaan henkilö, joka taitaa kitaran soiton ja tietysti pari laulukirjaa, ellei leirikansa tunne kappaleita.

  • Korttipelit ja vedonlyönti

Kannattaa varata mukaan korttipakka, jolla voi pelata kavereiden kesken. Lisäksi voi olla hauskaa lyödä vetoa mistä tahansa asiasta, esimerkiksi monta hirveä tulee vastaan retken aikana. Ja koska nykyään kaikilla on älypuhelin myös nettikasino voi olla hauskaa ajankulua.

  • Jekut ja kepposet

Jos ideat loppuvat kesken, regressio on leireillä täysin hyväksyttävää, ja aikuisetkin voivat harjoittaa täysin merkityksettömiä jekkuja sosiaalisen kanssakäymisen varjolla. Muiden leireilijöiden pelottelu pelottavien äänien matkimisella keskellä yötä kavereiden teltan ympäristössä tai kummitustarinoiden kertominen nostaa adrenaliinitasoa kummasti. Kummitustarinoita voi lukea etukäteen kirjoista tai netistä, mutta taitavimmat satusedät keksivät ne päästään.

Cindy Leannon IV